БРАТСКА КУЋА – донација

 

ПЛАВНО – ДОСИТЕЈ – БРАТСКА КУЋА

1769 – 2019.

Поштовани Плавањци и остали људи добре воље!

Смијењују се вјекови, а име Доситеја Обрадовића траје. Оно попут блиставе звијезде освјетљава и наше Плавно. Иако је ходао дугим стазама Европе, учећи и радећи у многим мјестима, посебан просвјетитељски траг оставио је у Плавну, у којем је писао своју чувену Ижицу.

Зато позивамо све оне, који желе и могу, да помогну адаптацију и уређење Братске куће у селу Плавно код Книна, и тако омогуће остварење идеје Милорада С. Кураице, да се у њој отвори стална изложбена поставка фотографија „ДОСИТЕЈ И СРПСКО ПЛАВНО 1769 – 2019“, чиме бисмо се бар донекле одужили овом великану нашег рода.

Као и сваки други објекат – тако и нашу Братску кућу потребно је одржавати, како споља, тако и изнутра, како би на достојан начин очували нашу вјеру и љубав према Христу, Цркви, српском роду, нашем Плавну и најумнијем Србину 18. вијека – Доситеју Обрадовићу, и како се никад не бисмо постидјели пред другима да кажемо: ко смо, шта смо и гдје припадамо. Значајне објекте из наше прошлости одржавала је у животу управо наша вјера и свијест да уз њихову симболику и поруку можемо да очувамо и сопствени историјски континуитет.

Стога молимо и позивамо све, како појединце тако и институције да, према својим могућностима, материјално помогну уређење наше „Братске куће“.

Благослов за уређење Братске куће, на приједлог протојереја плавањског Милорада Ђекановића, дао је Његово Преосвештенство Епископ Далматински Господина Никодим Косовић. Пројекат за уређење урадили су дипл. инж. грађ. Рамона Верешбарањи и дипл. инж. арх. Александар Петров, а барељеф  Доситејевог портрета (рад Уроша Предића) умјетнички је обликовао академик САНУ господин Сава Халугин. Фотографије су уређене и спремне за постављање и отварање изложбе широм Републике Србије, и у иностранству: Темишвар – Чаково, Света Андреја… Након тог културног и просвјетиљског путешествија свој коначан смирај наћиће у „Братској кући“ и нашем Плавну, остајући „на ползу роду своме“.

Ово је прилика у којој сви заједно можемо да допринесемо да се овај пројекат, можда мали за човјечанство, али велики за историју и трајање српског народа, што успјешније оствари.

Све наше и ваше активности овим поводом настојаћемо да медијски што потпуније пропратимо.

Бог Вас благословио и сваким вам добром и изобиљем узвратио.

Ваше прилоге можете уплатити на сљедећи рачун, у домаћој валути – рсд,  Завичајног удружења „Далмација“ Суботица, код Комерцијалне банке А.Д.

205 – 160219 – 66

Сврха уплате: „Доситеј Плавно“